MG trading
Image default
Recreation / Autos

Verschillen tussen schroef en een bout

Heb je twee linker handen en weet je niet wat het verschil is tussen een schroef en bout? Dan ben jij bij de juiste blog terecht gekomen want in deze blog gaan wij jou duidelijk uitleggen wat het verschil is tussen een schroef en een bout. Een schroef en bout zijn beide bevestingsmiddelen. Met beide kan je uitneembare verbindingen maken. Ook worden beide aangebracht door middel van draaien. Daarnaast zijn beide ook van het zelfde materiaal: staal of roestvast staal. Het belangrijkste verschil is dat een bout voorzien is van een zeskantige vorm en aangedraaid moet worden door een steeksleutel of ring sleutel. Een torx schroeven daar in tegen moet aangedraaid worden met een schroevendraaier of een boor. Voor beide zijn andere gereedschappen nodig om ze te gebruiken.

Naast de vorm van de materialen zijn er meer verschillen tussen de schroef en bout. Hieronder zullen we een kleine opsomming maken per bevestigingsmiddel. Er zit namelijk ook een verschil in de verbinding die belangrijk kan zijn bij jouw klus. Belangrijk dus om te weten.

Schroef

  • Schroeven verlopen over het algemeen van een verlopende schroefdraad van de kop tot aan het einde van de gipsplaatschroeven.
  • Een schroef wordt meestal verankerd in het materiaal zonder dat binnenschroef draad gesneden is.
  • De schroefkop kan verschillende vormen hebben. Het kan een rechte sleuf of een kruissloef hebben. Ook zijn andere vormen zoals een zeskant mogelijk.

Bout

  • Een bout heeft een gelijkblijvende schroefdraad diameter over de gehele lengte van de bout
  • Een bout is stomp aan het uiteinde en dus niet geschikt om rechtstreeks te boren in hout. Er zal eerst een gaatje gemaakt moeten worden
  • Een bout zal altijd aangedraaid moeten worden vanuit de buitenkant, terwijl een schroef altijd van binnen aangedraaid moet worden.
  • Een bout is anders dan een schroef, omdat een bout anders is dan een schroef.
https://bnvtools.nl