MG trading
Image default
Recreation / Autos

Tips voor zuinig rijden

 

In Nederland rijden meer dan 8 miljoen auto’s rond, en elk jaar worden het er meer. Dit is bijna één auto op twee inwoners, inclusief kinderen en ouderen. Dit is een enorm aantal auto’s voor een land van ons formaat. Dit is dan ook terug te zien in de cijfers voor luchtkwaliteit, in Nederland is die relatief slecht. We zouden de luchtkwaliteit natuurlijk kunnen verbeter door minder auto’s de weg op te laten gaan maar dit is een drastische maatregel. Voor we dit soort maatregelen toepassen kunnen we proberen iedereen zuinig te laten rijden en kijken hoe de luchtkwaliteit cijfers dan uitpakken. Rijschool Uniek Leiden heeft hier onder een lijst opgesteld van tips om zuiniger te rijden:

 

Constant rijden

Dit is misschien wel de belangrijkste tip om zuiniger te gaan rijden, het constant houden van het toerental. Om dit te doen moet men zo vroeg mogelijk schakelen. Dus bij 50km/uur in de 4e versnelling, bij 80 in de 5e. De Golf R rijder naast je in het stoplicht blijft waarschijnlijk lekker de tweede versnelling doortrekken, maar dat betekent niet dat de rest van het verkeer dit ook hoeft te doen.

 

Bandenspanning

Veel mensen weten niet dat de bandenspanning veel invloed heeft op de mate van zuinigheid van het autorijden. In principe hoe hoger de bandenspanning hoe minder contact de banden met de weg hebben en hoe zuiniger de auto is. Gebleken is dat een groot deel van de auto’s in Nederland rondrijden met een te lage bandenspanning. Een goede vuistregel is om dit elke maand te checken, maar het kan geen kwaad om dit elke week te doen.

 

Anticiperen op anders verkeer

Hieronder verstaat men vooral het anticiperen wanneer men moet stoppen. Als je voor je een rij auto’s voor een rood stoplicht ziet staan heeft het geen nut om daarheen te sprinten. Je kan dan evengoed de auto laten uitrollen, dit bespaart brandstof.