MG trading
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is een outplacementbureau?

Een outplacementbureau is een loopbaanadviesbureau dat diensten verleent op het gebied van personele mobiliteit. De dienstverlening omvat onder andere Loopbaanadvies, Individueel (modulair) Outplacement, Ondersteuning bij het opzetten van een eigen bedrijf, Herplaatsingsprojecten, Psychologisch onderzoek, Counseling, Coaching, Schaduwmanagement en diverse trainingen waaronder “Switch”; Vergroting van de “Interne” Mobiliteit en StressManagement.

Outplacementbureaus werken vaak met professionele adviseurs en trainers en richten hun dienstverlening op de profit en de non-profit sector, alsmede op de overheid.

De betere outplacementbureaus zijn lid van de OVAL, de brancheorganisatie voor Bureaus voor Outplacement en Loopbaanbegeleiding en conformeren zich aan de gedragscode van deze vereniging en aan de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Individueel Outplacement

Individueel Outplacement kenmerkt zich in haar standaard uitvoering als volgt:

– Vrijblijvend orienterend gesprek voor potentiele deelnemers;

– Individueel maatwerk onder begeleiding van een vaste professionele  adviseur;

– Actieve en resultaatgerichte benadering met uitstekende resultaten;

– Zelfanalyse met behulp van het “Loopbaankompas”;

– Ondersteuning tot een ander functie is gevonden, of dat de start van  het eigen bedrijf een feit is;

– Praktijkgerichte Sollicitatietraining;

– Uitgebreid relatienetwerk en eigen landelijk job-search netwerk;

– Goed bereikbare kantoren met uitstekende faciliteiten.

Een individueel outplacementtraject is meestal opgebouwd uit diverse modules. Dit biedt de mogelijkheid om onderdelen, waaraan minder behoefte is, weg te laten of om fasering aan te brengen. Door bijvoorbeeld eerst de zelfanalyse module te volgen, kan aan de hand van de uitkomsten vaak worden bepaald of een vervolgtraject nodig of zinvol is.

Professionele outplacementbureas zijn vaak aangsloten bij de OVAL

Loopbaanadvies

Outplacementbureaus geven ook enkel alleen loopbaanadvies. In 6 tot 8 sessies met een vaste loopbaanadviseur en met behulp van een werkboek als belangrijkste instrument, wordt inzicht verkregen in de loopbaanmogelijkheden in een breed kader. Onderdelen van deze methodiek zijn onder meer: het vaststellen van de loopbaanankers, het bepalen van de sterke- en minder sterke eigenschappen en vaardigheden en inventarisatie van behoeften en voorkeuren. In combinatie met het, binnen deze zelfanalyse verkregen, “Persoonlijkheidsprofiel” worden vervolgens de meest passende loopbaanmogelijkheden vastgelegd. Deze kunnen in lijn liggen met wat men tot nu toe aan functies heeft gehad, maar meestal komen er daarnaast ook alternatieven in beeld.

https://www.outplacementverzekering.nl