MG trading
Image default
Aanbiedingen

Wanneer mag je baby met een deken slapen?

Wanneer mag je baby met een deken slapen?

Ouders die voor het eerst met een ledikant deken gaan slapen, kunnen zich afvragen wanneer hun baby met een deken mag slapen. Hoewel een ouder zich kan voorstellen dat slapen met een deken zijn kind kan troosten, kan een deken een kind in gevaar brengen als het te vroeg wordt geïntroduceerd. We bespreken hoe u een veilige slaapomgeving voor uw baby kunt creëren, inclusief wanneer u een deken kunt introduceren, informatie over inbakeren en hoe u een consistente nachtelijke routine kunt instellen.

Is het veilig voor baby’s om met dekens te slapen?

Volgens de American Academy of Pediatrics is het niet veilig voor baby’s jonger dan 12 maanden om met dekens te slapen.

Risico’s van een te snelle introductie van een deken

Te vroeg een deken in de slaapruimte van uw baby introduceren – elk moment tijdens het eerste levensjaar van de baby – verhoogt de kans op accidentele verstikking. Ook het gebruik van zachte voorwerpen in de wieg, zoals een deken, kussen, wiegrand of knuffeldier, kan het risico op wiegendood verhogen, de meest voorkomende doodsoorzaak bij baby’s.

Is inbakeren veiliger voor baby’s dan losse dekens?

Swaddling verwijst naar de gewoonte om een baby behaaglijk in een deken te wikkelen voor warmte en veiligheid, waarbij alleen het hoofdje van het kind bloot is. In de juiste omstandigheden, bijvoorbeeld als het kind nog niet heeft geprobeerd om zich om te rollen, kan inwikkelen veiliger zijn dan het geven van een deken. Deze praktijk kan de baby troosten zonder direct contact met de ouders en een gezonde slaap bevorderen.

Inbakerd baby’s hebben zelden last van plotseling overlijden. Ouders die hun baby’s inbakeren, moeten ze altijd op hun rug te slapen leggen. Zodra de baby omrolt (of probeert om te rollen), meestal rond de leeftijd van 2 maanden, moeten ouders niet langer een swaddle gebruiken vanwege het verhoogde risico op verstikking wanneer een baby op zijn buik slaapt. Sommige baby’s kunnen eerder omrollen dan de leeftijd van 2 maanden en ouders moeten erop letten dat ze stoppen met inbakeren zodra de baby in welke richting dan ook rolt (zelfs als hij alleen op zijn zij komt).

Wanneer mag een baby met een deken slapen?

De American Academy of Pediatrics adviseert dat het niet veilig is voor een baby om met een deken te slapen als hij nog geen jaar oud is. SIDS treft het vaakst baby’s tussen de geboorte en zes maanden, maar sterfgevallen kunnen ook voorkomen bij baby’s tot 12 maanden.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn baby het warm heeft zonder deken?

Er zijn veel manieren waarop ouders voor een ideale temperatuur voor hun slapende baby kunnen zorgen zonder dekens te gebruiken.

Leg laagjes in de kleding van uw baby

In plaats van uw baby een hemeltje ledikant deken te geven, kunt u proberen de kleding in lagen te leggen voor extra warmte gedurende de nacht. Om de slaapkleding van uw baby veilig in lagen te dragen, mag u niet meer dan één laag aantrekken dan wat een volwassene bij dezelfde luchttemperatuur zou dragen.

Pas de temperatuur van de slaapkamer aan

Stel de thermostaat in de kamer van uw baby in op een temperatuur tussen 68 en 72 graden Fahrenheit. Een ideale slaaptemperatuur helpt baby’s de hele nacht door te slapen in hun baby bed. Bovendien kan oververhitting de kans op SIDS vergroten, waardoor een comfortabele kamertemperatuur des te belangrijker is.

Wikkel uw baby in een swaddle of slaapzak

Uw baby inwikkelen kan hem of haar extra warmte geven tijdens koude nachten en hem of haar een veiliger gevoel geven. Een slaapzakje of draagbare deken biedt dezelfde warmte en veiligheid, maar dan dicht te ritsen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het slaapzakje de juiste maat heeft, zodat het niet losraakt of extra stof bevat die verstikkingsgevaar kan opleveren. Als u laagjes legt, overweeg dan een swaddle of slaapzak als één laag kleding. Nogmaals, zorg ervoor dat u stopt met het inwikkelen zodra de baby in welke richting dan ook begint te rollen om verstikkingsgevaar te voorkomen.