MG trading
Image default
Energie

Meterkast vervangen: hoe pak ik dit aan?

Een meterkast is een een ruimte in een woning/pand/huis waar allerlei meters zijn neergezet. Hierin kunnen allerlei leveringen binnenkomen zoals aardgas, drinkwater, elektriciteit, warmtedistributie, kabeltelevisie, telefonie of internet. Ook kun je de stoppen vinden in de stoppenkast. Deze is vaak geplaatst in de meterkast. Alle elektriciteits diensten zijn dus vanuit hier te bekijken en te bedienen. Bij wisselen van huiseigenaren is vaak ook de meterkast vervangen een punt van aandacht. Deze kan dan vervolgens volledig op maat worden aangelegd en uitgebreid. 

Aansluitingen

De hoofdzekering van uw stroomaansluiting heeft een bepaalde grootte. Deze kan variëren van 1 zekering van 25A tot 3 zekeringen van 25A in een gemiddelde woning. Voor grotere panden en bedrijven kan het oplopen tot 3×80 Ampère, omdat zwaardere apparatuur een grotere aansluiting vereist. De verdeling van de groepen zou te zien moeten zijn op een schema wat in de meterkast aanwezig is. Daarop moet aangegeven zijn welke elektrapunten zijn aangesloten op bepaalde groepen. Als er een beperkt of onduidelijk schema is, ga dan zelf even na wat er op welke groep zit, en maak zelf een overzichtelijk schema. Dit schema kan erg nuttig zijn bij verhelpen van een elektra-storing.

Voorschriften

Bij het plaatsen van een nieuwe meterkast is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met de afmetingen hiervan. Er zijn verschillende andere richtlijnen en eisen opgenomen in de norm. zoals bijvoorbeeld dat de meterkast op maximaal drie meter bij de voordeur vandaan mag zitten. Het verplaatsen van de voordeur van uw woning heeft dus  invloed op de plek waar de meterkast in huis geplaatst moet zijn. Ook belangrijk is de ventilatie binnen de meterkast. Deze ruimte moet goed geventileerd worden om te voorkomen dat er zich gas ophoopt. Iets wat veel en grote risico’s met zich mee kan brengen.