MG trading
Image default
Financieel

De opkomst van de crypto trading bot

Algoritmische handel is niets nieuws. De automatisering van de financiële markt stamt al uit de jaren ’70 toen de technologie nog in de kinderschoenen stond, en gaandeweg werd automatisering een integraal onderdeel van traditionele markten. Nadat meer dan 11 jaar geleden Satoshi Nakamoto het baanbrekende Witboek van Bitcoin publiceerde, vond de algoritmische handel ook zijn weg naar de crypto valuta markt. Uiteindelijk heeft de algoritmische handel voor de opkomst van de crypto trading bot gezorgd.

Wat is een crypto trading bot en hoe werkt het?

Trading bot is een stuk software dat wordt gebruikt voor het analyseren van alle markttendensen op basis van een reeks technische indicatoren. De handelsbots werken op basis van algoritmes en complexe wiskundige formules waardoor ze het handelsproces te automatiseren en te versnellen. De crypto trading bot kan alle grafieken in de gaten houden en winstgevende transacties maken, zelfs wanneer je slaapt.

Betaalde versus gratis crypto trading bots

Voor niets gaat de zon op, maar er bestaat zoiets als een gratis handelsbot. Er zijn valide open source trading bots maar er zijn ook minder betrouwbare bots met verborgen kosten of een zeer beperkte functionaliteit. De legitieme gratis open source handelsbots vereisen meestal goede programmeervaardigheden, en daarom is het de moeite waard om populaire bots die betaalde abonnementen aanbieden uit te proberen als je een beginner bent. Bovendien kun je de trading bot meestal eerst testen voordat je ervoor betaalt.

De impact van de crypto trading bot

De intrede van de trading bot heeft het speelveld op het gebied van cryptohandel volledig veranderd. De impact van de handelsbots op de cryptomarkt kan niet worden overschat, en heeft vaak verstrekkende gevolgen. De Wall Street Journal ontdekte dat handelsbots zelfs worden gebruikt om prijzen in de cryptocurrency-markt te manipuleren.

Geen succes zonder een slimme handelsstrategie

Het is natuurlijk niet aan te raden om eenvoudigweg op een bot te vertrouwen voor succesvolle handel. Niet dat de trading bots niet werken, in tegendeel. Maar de resultaten zijn uiteindelijk sterk afhankelijk van de bepaalde handelsstrategieën, en die zijn door mensen ontworpen. Door emoties uit de handel te elimineren, zijn robots echter in staat om de winst te maximaliseren en mogelijk grote verliezen te voorkomen.

Verschillende crypto trading bot handelsstrategieën

De twee meest voorkomende strategieën op het gebied van handelen in crypto currency zijn trends volgen en arbitrage.

  1. Trends volgen

Dit is de eenvoudigste handelsstrategie waarbij de bot reageert op directe marktveranderingen. Het volgen van trends vereist geen complexe algoritmen die rekening moeten houden met dingen als voorspellende analyses en zijn dus relatief eenvoudig.

  1. Arbitrage

Bij deze strategie maak je gebruik van het prijsverschil tussen de vele crypto currency uitwisselingen over de hele wereld. Omdat er geen gecentraliseerde uitwisseling is om de prijs van een cryptocurrency te bepalen variëren de prijzen van uitwisseling tot uitwisseling. Zuid-Koreaanse beurzen hebben bijvoorbeeld in het verleden een hogere prijs gehad dan Amerikaanse beurzen. De trading bots helpen handelaren om van dit verschil te profiteren door hen in staat te stellen transacties te activeren wanneer aan bepaalde prijsverschillen wordt voldaan.