MG trading
Image default
Onderwijs

CKV verplichten op school? Een goeie beslissing!

Kunst en cultuur, een volwaardig vak op school

Sinds het schooljaar 1999-2000 is het ckv verplichte leerstof voor de bovenbouw. Juist omdat deze leerstof is opgenomen in het schoolprogramma, krijgen kinderen automatisch een dosis kunst en cultuur mee. Kinderen worden automatisch geleerd hoe met kunst en cultuur om te gaan. Dit gebeurt zowel op een passieve als op een actieve manier. Kinderen worden echt betrokken bij het gebeuren. Maar wat is de ckv betekenis? Hoe realiseer jij als schoolhoofd deze verplichting in jouw school? In dit artikel lees je er meer over.

De invulling van ckv op jouw school

Van zodra ckv verplicht werd als leerstof, gingen scholen op zoek naar verschillende manieren om deze leerstof op het programma te plaatsen. Een muziek workshop werd al heel snel populair. Kinderen konden plots meer doen in de lessen dan enkel maar liedjes leren of leren muziek spelen. In een muziek workshop wordt actief deelgenomen aan het maken en uitvoeren van muziek. Er wordt muziek gemaakt van elders op de wereld: Flamenco of Capoeira bijvoorbeeld. Of er wordt bijvoorbeeld rond bepaalde thema’s gewerkt. Naast muziek workshops zijn er nog een hele reeks andere workshops die met cultuur te maken hebben: theater, beeldende kunst, muziek en techniek en circus bijvoorbeeld. Het aanbod aan workshops volgt met de tijd mee. Zo kun je aan de kinderen bijvoorbeeld ook een workshop digitale media aanbieden.

Het cultureel zelfportret van elk kind

Binnen ckv wordt het kind maximaal gestimuleerd om kunst en cultuur te beleven. De algemene bedoeling van workshops is om kinderen bewust te maken van zichzelf, creatief te zijn en zelf kunst en cultuur te gaan maken. Eén van de middelen om elk kind te laten evolueren in kunst en cultuur is het culturele zelfportret. Dit wordt opgemaakt voor een door elk kind. Het beschrijft hoe het kind nu omgaat met kunst en cultuur. Hoe verhoudt het zich nu in de culturele wereld? Daarbij komt de vraag: waar wil het naartoe in de culturele wereld, wat zijn zijn of haar doelstellingen? Dit zelfportret werkt als een handleiding voor de culturele groei van het kind. Er wordt regelmatig bijgestuurd tot de doelstellingen worden bereikt. Het is een uitstekende basis voor later!

https://grotebroer.com