Soms gebeurt het mensen wel eens dat ze iets willen hebben, iets dat niet in hun eigen omgeving aanwezig is. Vroeger was het zo dat als het er niet was, jij het moeilijk kon krijgen. De verbindingen tussen plekken waren toen veel minder goed en snel als nu. Nu hebben we snelwegen met vijf rijbanen in dezelfde richting naast elkaar. Nu hebben we kilometers lange treinen die door continenten rijden. Nu hebben we vliegtuigen die razendsnel goederen van de ene naar de andere kant van de wereld kunnen brengen. Nu hebben we ook boten, die zijn net als vliegtuigen alleen dan een heel stuk langzamer. Die vliegtuigen zijn interessant, want die worden gebruikt om producten te vervoeren die niet heel lang houdbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan fruit, aan planten en aan bloemen.
Het is echter zo, dat je planten niet zomaar de hele wereld over mag slepen. Net als mensen hebben planten een paspoort, het plantenpaspoort genaamd. Wat is dit dan? Het is eigenlijk een verzameling van informatie over de plant: de herkomst en identiteit van de plant staat er op en er staat een keurmerk op. Dat keurmerk op het paspoort laat zien dat de producent zich houdt aan de eisen van de Europese plantgezondheidsverordening. Dit paspoort is trouwens alleen nodig voor planten die bestemd zijn voor opplant.
Het is zo belangrijk om een plantenpaspoort systeem te hebben, omdat je zo er voor zorgt dat de gezondheidsrisico’s voor planten verminderd wordt. Als je een ziekte ontdekt tussen een soort plant en je geen paspoort hebt, dan is het moeilijk de oorzaak te traceren. Daarom is het essentieel om ook nu een plantenpaspoort 2019 te hebben, zo voorkom je schadelijke ziekten en plagen. In Europa zijn ook speciale beschermde gebieden aangewezen, in deze gebieden komen bepaalde ziektes niet voor. De eisen voor invoer van planten zijn in deze gebieden dan ook extra streng. |
https://coding.koenig-bauer.com/nl/ |
![Image default](https://www.mgtrading.nl/wp-content/uploads/2021/10/2.mgtrading.nl-512x512-px.jpg)